Ελληνική MENSA

Τα Χαρισματικά Παιδιά και οι Ιδιαίτερες Ανάγκες τους

Δυσλεξία- Διάσπαση Προσοχής (ΔΕΠΥ) & Χαρισματικότητα: η Υπεροχή της Δημιουργικής Πολλαπλής Διαφορετικότητας


Το κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα μεγαλοφυών εφευρετών, επιχειρηματιών, ηγετών και καλλιτεχνών είναι η Δυσλεξία, που είναι Θείο δώρο, μόνον όμως όταν γνωρίζουμε την ύπαρξή της και την αντιμετωπίζουμε έγκαιρα και σωστά. Αντιθέτως, λόγω άγνοιας επικεντρωνόμαστε μόνον στην Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία στα γραπτά, στην πολύ αργή ανάγνωση, στην τρομερή ανορθογραφία, στη χαμηλή σχολική επίδοση και στη κακοδιαχείριση του χρόνου.

Το σύνδρομο της ΔΕΠΥ εκδηλώνεται ως πρόβλημα Συμπεριφοράς και Αυτοελέγχου, με σοβαρές ψυχο-κοινωνικές και μαθησιακές συνέπειες. Συναποτελείται από 3 υποκατηγορίες: Διάσπαση Προσοχής, Παρορμητικότητα και Υπερκινητικότητα. Τόσο η Δυσλεξία όσο και η ΔΕΠΥ οφείλονται σε βιολογικά και συνήθως κληρονομικά αίτια, ως επί το πλείστον συνυπάρχουν, διαρκούν δια βίου, παρουσιάζονται με αναλογία 4 αγόρια προς 1 κορίτσι, διεθνώς, και συνοδεύονται από ιδιαίτερη χαρισματικότητα και εφευρετικότητα.

Όταν όμως παραμένουν αδιάγνωστα και χωρίς αντιμετώπιση, δυστυχώς οδηγούν σε σοβαρά δευτερογενή ψυχο-κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ακόμη και η κατάθλιψη. Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν-μειωθούν με την έγκαιρη διάγνωση ή καλύτερα την πρόγνωσή τους από την προσχολική ηλικία και με την κατάλληλη εξατομικευμένη αντιμετώπιση.

Η ομιλία θα επικεντρωθεί στα αίτια, στη συμπτωματολογία, στις προγνωστικές και διαγνωστικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται διεθνώς, καθώς και στις μαθησιακές και στις ψυχο-κοινωνικές επιπτώσεις της δυσλεξίας και της ΔΕΠΥ. Θα τεκμηριωθεί η σχέση τους με τη χαρισματικότητα και η βιολογική της προέλευση.

Το θέμα θα παρουσιασθεί από ιατρική, ψυχολογική, εκπαιδευτική και ανθρώπινη σκοπιά.

 

Speaker
Pavlidis Georgios

Spread the word!