Organizers
Σαράντα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η MENSA φτάνει και στην Ελλάδα. Η Ελληνική MENSA ιδρύεται ως μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αναδυόμενο μέλος της διεθνούς Mensa το 1986 και σήμερα με τον ζήλο και τη προσπάθεια των μελών της αλλά και την καθοδήγηση του προέδρου της, Χρήστου Αποστολίδη, επιτρέπει σε περισσότερους ανθρώπους να επωφεληθούν από το περιβάλλον που προσφέρει αλλά και τις παρεμβάσεις της στην κοινωνία, δημιουργώντας τις συνθήκες ώστε η αποστολή της να πραγματωθεί.
Στα πλαίσια αυτά η ελληνική MENSA δραστηριοποιείται στην οργάνωση Ομάδων Ειδικού Ενδιαφέροντος (S.I.G.) περί Χαρισματικών Παιδιών, Μαθηματικών και Φυσικής, Επικαιρότητας, Κοινωνικής Παρέμβασης, Ποδηλάτου, Κλασικής Μουσικής, αποτελεί τον επίσημο εκπρόσωπο της Ελλάδας στους παγκόσμιους διαγωνισμούς γρίφων (World Puzzle Federation) διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια, δίνει διαλέξεις, διεξάγει τεστ ευφυΐας, εκδίδει το δικό της περιοδικό, επισκέπτεται χώρους πολιτισμού και φυσικού κάλους, ενώ παίρνει μέρος σε διεθνείς δράσεις και συνέδρια.
Όλα ξεκίνησαν το 1946, όταν o Αυστραλός Roland Berrill και o Βρετανός Δρ. Lancelot Ware μοιράστηκαν το ίδιο τρένο. Μόλις είχε τελειώσει ο παραλογισμός του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και η ανάγκη να επικρατήσει η λογική ήταν πλέον επιτακτική.
Οι δυο τους πέρασαν αρκετές ώρες συζητώντας. Όταν έφτασαν στον προορισμό τους, αντάλλαξαν στοιχεία και χωρίστηκαν. Ακολούθησαν και άλλες συναντήσεις των ανδρών κατά τις οποίες έχτιζαν το όραμα τους. Οι Berrill και Ware οραματίστηκαν μία κοινότητα ανθρώπων με υψηλή ευφυΐα οι οποίοι, χρησιμοποιώντας το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό τους, θα μπορούσαν να προσφέρουν πίσω στην κοινωνία με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ζήσει ξανά η ανθρωπότητα τέτοιες καταστροφικές στιγμές. Μία κοινότητα ανθρώπων χωρίς διακρίσεις, όπου το φύλο, η φυλή, η καταγωγή και η κοινωνική κατάσταση δεν θα είχαν σημασία.
Έτσι η ιδέα για ένα test ευφυΐας στάθηκε αφορμή για τη δημιουργία της MENSA. Η MENSA έφερε γύρω από το ίδιο τραπέζι ανθρώπους κάθε υποβάθρου και κάθε άποψης, να συνδιαλέγονται και να συνεργάζονται ενώ ο σημαντικότερος στόχος της MENSA είναι ανώτερος. Είναι η ανακάλυψη της έρευνας και προώθησης της ανθρώπινης ευφυΐας ως μέσο προώθησης της κοινωνίας. Αυτός ωστόσο δεν ήταν δυνατό να υποστηριχθεί μέχρι το μέγεθος του οργανισμού και η διάθεση των μελών να το επιτρέψουν. Όταν την δεκαετία του 1960 αυτό κατέστη δυνατό, δεν υπήρξε βήμα προς τα πίσω.
Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς συστάθηκε το 1982 ως επιτελικό κυβερνητικό όργανο με κύριο στόχο τη διαμόρφωση, την παρακολούθηση και τον συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής για τη νέα γενιά και τη σύνδεσή της με την κοινωνία και τους φορείς της. Έτσι, η Ελλάδα εναρμονίστηκε με την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική, που κρατάει μέχρι σήμερα, για τη δημιουργία αυτοτελών και ολοκληρωμένων κυβερνητικών υπηρεσιών σε υψηλό επίπεδο, με αντικείμενο την πολιτική για τους νέους.
Η λειτουργία της Γ.Γ.Ν.Γ. συνδυάστηκε από την αρχή με την πρόταση ενός νέου περιεχομένου πολιτικής, ενός νέου ύφους, έτσι ώστε να συνάδει με τα ενδιαφέροντα και τις απαιτήσεις των ανθρώπων της νέας γενιάς. Μιας γενιάς που πρέπει στην πράξη να αποδειχτεί -και οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε σε αυτό- ότι αποτελεί το μέλλον της Ελλάδας. Σήμερα, η Γ.Γ.Ν.Γ. επιχειρεί ένα ποιοτικό άλμα, συνειδητοποιώντας ότι στην εποχή μας δεν αρκεί ένας διαφορετικός λόγος. Χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, προγραμματική επάρκεια και -κυρίως- δράση.
Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς αναπτύσσει σύνολο δράσεων και προγραμμάτων στο στενότερο πυρήνα της πολιτικής για τους νέους και ειδικότερα στους ακόλουθους τομείς:
- Συμμετοχή
- Πληροφόρηση
- Ελεύθερος χρόνος
- Επιχειρηματικότητα.
Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία της με φορείς της κοινωνίας πολιτών, ιδιαίτερα τις οργανώσεις των νέων και τις δυνάμεις του τόπου που ασχολούνται με τη νεότητα και την παιδική ηλικία, με βασικό στόχο την άμβλυνση των προβλημάτων και την επίλυσή τους.
Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) έχει ιστορία 94 ετών. Ιδρύθηκε το 1918 στην Αθήνα και σήμερα έχει παραρτήματα στους περισσότερους νομούς της χώρας, έχει περισσότερα από 15000 μέλη και 34 περιφερειακά παραρτήματα, με μια σημαντική παρουσία στο πεδίο της επιστήμης και του πολιτισμού, αναπτύσσει πολύπλευρη δραστηριότητα, ενώ η λειτουργία της βασίζεται στην εθελοντική προσφορά των μελών της.
Σκοπός της ΕΜΕ είναι η προαγωγή και η διάδοση των διαφόρων κλάδων της Μαθηματικής Επιστήμης, ενώ ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται μέσα από σειρά στόχων που έχουν τεθεί και που είναι σε γενικές γραμμές οι εξής:
- η πρόοδος της Επιστήμης των Μαθηματικών
- η ανάπτυξη της ελεύθερης ανταλλαγής των πληροφοριών μεταξύ των μαθηματικών, των επιστημόνων και της κοινωνίας.
- η ουσιαστική και συνεχής βελτίωση της μαθηματικής εκπαίδευσης και η πρόοδος της γενικής εκπαίδευσης.
Για την επίτευξη και την ολοκλήρωση των στόχων της η ΕΜΕ διοργανώνει πολλαπλές δραστηριότητες όπως:
- Έκδοση περιοδικών εντύπων
- Οργάνωση και λειτουργία βιβλιοθήκης.
- Έκδοση μαθηματικών βιβλίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.
- Πραγματοποιεί με επιτυχία σε ετήσια βάση το τριήμερο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας.
- Οργανώνει τρεις ετήσιους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς: «Θαλής», «Ευκλείδης», «Αρχιμήδης» και σχηματίζει την εθνική ομάδα που εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Βαλκανική και στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα.
- Διοργάνωσε τη 45η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (45th IΜΟ) και οργανώνει Βαλκανικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες και Ολυμπιάδες για φοιτητές Πανεπιστημίου.
- Διοργανώνει Καλοκαιρινά Μαθηματικά Σχολεία για Μαθητές, Γυμνασίου και Λυκείου και Καλοκαιρινή Μαθηματική Κατασκήνωση για Μαθητές Δημοτικού με στόχο τη βελτίωση της Μαθηματικής Παιδείας.
- Συντηρεί και αναπτύσσει την Τράπεζα Θεμάτων για τα μαθηματικά του Λυκείου, μία συλλογή δεκάδων ταξινομημένων ασκήσεων που συνεχώς μεγαλώνει και είναι ελεύθερα διαθέσιμες μέσα από το Διαδίκτυο.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι σήμερα η ΕΜΕ είναι μία ενεργός και ακμάζουσα επιστημονική ένωση, που αναπτύσσει πλούσια δραστηριότητα στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας ενώ ο αριθμός των μελών και οι επιστημονικές δραστηριότητες της εταιρείας αποδεικνύουν ότι η ΕΜΕ κατορθώνει να κατέχει μια διακεκριμένη επιστημονική θέση τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια, ακόμη και μέσα σε αντίξοες οικονομικές ή άλλες αρνητικές συνθήκες.
Το UNC Charlotte είναι ένα αστικό ερευνητικό ίδρυμα της Βόρειας Καρολίνας. Η σχολή βρίσκεται στο Πιεμόντε της Βόρειας Καρολίνας, μόλις δύο ώρες από τα βουνά και τρεις ώρες από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ένα μεγάλο δημόσιο πανεπιστήμιο με μια μικρή αίσθηση κολεγίου, πάνω από 25.000 φοιτητές θεωρούν την χιλίων στρεμμάτων πανεπιστημιούπολη της Βόρειας Καρολίνας το σπίτι τους μακριά από το σπίτι.
Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου είναι ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της εκδήλωσης, αντιπρόεδρος της ελληνικής MENSA και υπεύθυνος MENSA στον τομέα των Χαρισματικών Παιδιών. Είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ ενώ είναι υπότροφος υποψήφιος Διδάκτορας στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης είναι ο ιδρυτής και συντονιστής του SIG Κοινωνικής Παρέμβασης.
Ο Αλέξανδρος μιλάει 4 ξένες γλώσσες και παίζει πληθώρα μουσικών οργάνων. Ασχολείται με την καθοδήγηση παιδιών αλλά και την υποστήριξη γονέων, ενώ στα ενδιαφέροντα του είναι οι αλγόριθμοι, η φιλοσοφία, η φυσική, τα ταξίδια, η συγγραφή βιβλίων, η σκηνοθεσία, ενώ έχει δημοσιεύσεις και σε επιστημονικά περιοδικά, διαλέξεις σε διεθνή συνέδρια και δεκάδες άρθρα δημοσιευμένα, ενώ συντηρεί και το προσωπικό του blog.
Ο Ιωάννης Τυρλής είναι εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ενεργό μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας από το 1983. Έχει συντελέσει Γενικός Γραμματέας στη Μαθηματική Εταιρεία επί δώδεκα χρόνια, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διαγωνισμών, διευθυντής των περιοδικών εκδόσεων «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Α΄», «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Β΄», «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Γ΄», «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ», «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ», μέλος της Επιτροπής Σχολιασμού και Επίλυσης Θεμάτων των Γενικών Εξετάσεων, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Πανελληνίων Συνεδρίων Μαθηματικής Παιδείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Βαλκανικών Μαθηματικών Ολυμπιάδων όπως και μέλος της Επιτροπής Επιλογής Προβλημάτων της 2ης Βαλκανικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας Νέων.
Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει δημοσιεύσεις στα περιοδικά ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Β και ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Γ, εργασίες σε επιστημονικά Συνέδρια καθώς και τη συμμετοχή του στη συγγραφική ομάδα 4 βιβλίων.
Είναι απόφοιτος του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών. Είναι Υποψήφιος Διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Dr. Άννα Αθανασοπούλου είναι εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο σχολείο Socrates Academy Charter School στο Σάρλοτ Βόρειας Καρολίνας όπου διδάσκει, στα ελληνικά, μαθηματικά σε παιδιά που έχουν πιστοποιηθεί ως χαρισματικά ενώ διδάσκει και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο UNC Charlotte ως εκπαιδευτικός μερικής απασχόλησης.
Είναι απόφοιτος του μαθηματικού τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα τα Μαθηματικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Charlotte της Βόρειας Καρολίνας, όπου έχει εκπονήσει και τη διδακτορική της διατριβή
Εργάζεται στην ιδιωτική και δημόσια δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση ως εκπαιδευτικός από το 1984 έως και σήμερα.
Η Ειρήνη Καμαράτου – Γιαλλούση είναι συγγραφέας 42 παιδικών βιβλίων και ενός μυθιστορήματος για ενήλικες, μέλος της ΜΕΝΣΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προαγωγή της Εκπαίδευσης Δημιουργικών / Χαρισματικών / Ταλαντούχων Παιδιών και Εφήβων του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Μέσα από τα βιβλία της προσπαθεί να κάνει απλή κάθε έννοια που συναντά ένα παιδί χρησιμοποιώντας το μύθο. Έργα της έχουν γίνει θεατρικά από πολλά σχολεία και έχουν πάρει τιμητικές διακρίσεις.
Το βιβλίο της «Ο πιο έξυπνος κουτός» αναφέρεται στις ιδιαιτερότητες ενός χαρισματικού παιδιού.
Η Ιωάννα Κατσαβριά από το 1998 εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενώ η ενασχόλησή της με τα χαρισματικά παιδιά ξεκινά με τη διδασκαλία μαθηματικών και γλώσσας σε χαρισματικούς μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού σε σχολεία της Αμερικής. Ασχολείται με την αναγνώριση, εκπαίδευση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των χαρισματικών και ταλαντούχων παιδιών, εφήβων και νέων.
Απόφοιτος του τμήματος Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Προσχολική ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πιστοποιημένη για την παροχή των ψυχομετρικών εργαλείων της Shl ενώ έχει επιμορφωθεί για την αξιολόγηση θέσεων εργασίας από το Hay group.
Η Δήμητρα Φουρλεμάδη είναι καθηγήτρια Αγγλικών, απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία και την εκμάθηση της ξένης γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας. Το ενδιαφέρον της για την ημερίδα αυτή πηγάζει από την εμπειρία της διδασκαλίας μαθητών που συνυπάρχουν σε μία τάξη αλλά έχουν διαφορετικές ανάγκες τόσο σε γνωστικό επίπεδο όσο και σε συναισθηματικό. Τα χαρισματικά παιδιά είναι μία μερίδα μαθητών που χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση προκειμένου να εξελιχθούν κοινωνικά και μαθησιακά όσο το δυνατόν καλύτερα.
Ο Αλέξανδρος Σταματιάδης είναι φοιτητής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Είναι μέλος των κοινοτήτων ευφυϊας Mensa και ISI-Society.
Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη μαθηματική μελέτη της αντικειμενικότητας στη μουσική ποιότητα ενώ παράλληλα συνθέτει για το πρώτο του μουσικό πόνημα. Με διάθεση για ακαδημαϊκή ανέλιξη, στις μελλοντικές του δραστηριότητες συγκαταλέγονται η ψυχομετρική και η στατιστική έρευνα στη νευρολογία. Είναι επίσης μέλος της οργανωτικής επιτροπής.
Η Ιωάννα Ζέρβα είναι φοιτήτρια στα πολυτεχνικά τμήματα του ΔΠΘ και σπουδάζει Μηχανικός Περιβάλλοντος. Είναι από το Σουφλί και ασχολείται με τα χειροποίητα κοσμήματα και την μεταποίηση ρούχων.
Η συμβολή της στην οργανωτική επιτροπή ήταν σημαντική και η προθυμία της για την ενασχόληση με την εκδήλωση ήρθε ως συνέχεια της επιθυμίας της για αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τις ιδιαίτερες ανάγκες που προκύπτουν από την ποικιλότητα των συνθηκών, ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές.
Ο Νικόλας σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά ποτέ δεν ασχολήθηκε επαγγελματικά με τα Μαθηματικά, αφού καταπιάνεται με τους υπολογιστές από το 1990. Είναι μέλος της Mensa, πατέρας τεσσάρων παιδιών και σύμβουλος Πληροφορικής. Ενίοτε, δημοσιεύει σε blog τα τεχνολογικά ευρήματά του.
Σήμερα εργάζεται ως Διαχειριστής Δικτύου του Τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ως ERP σύμβουλος κυρίως για την κατασκευαστική βιομηχανία. Μιλάει τέσσερις γλώσσες, του αρέσει να προγραμματίζει σε Python και C# και να δημιουργεί ιστοσελίδες με WordPress, Bootstrap, HTML5 Boilerplate και LESS.
Ο Νικόλας παρέχει το χώρο που φιλοξενεί την ιστοσελίδα της ημερίδας όπως και είναι ο δημιουργός της.
Η Ευγενία Γιαλλούση έχει αποφοιτήσει από το Middlesex University UK με Bachelor στις καλές τέχνες και στην συνέχεια ολοκλήρωσε με υποτροφία το Master in Design στη γραφιστική με θέμα την διαφήμιση. Επαγγελματικά ασχολείται με την εικονογράφηση βιβλίων όπως και με την δημιουργία ζωγραφικών πινάκων. Επίσης έχει ασχοληθεί με την εγκατάσταση (Installation).
Η συνεισφορά της στο Συνέδριο της ΜΕΝΣΑ για τα Χαρισματικά Παιδιά ήταν ο δημιουργικός σχεδιασμός της αφίσας, του flyer και του γραφιστικού της αρχικής σελίδας στο web site του συνεδρίου.
eugeniagiallousi@yahoo.com
Spread the word!