Όλα ξεκίνησαν το 1946, όταν o Αυστραλός Roland Berrill και o Βρετανός Δρ. Lancelot Ware μοιράστηκαν το ίδιο τρένο. Μόλις είχε τελειώσει ο παραλογισμός του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και η ανάγκη να επικρατήσει η λογική ήταν πλέον επιτακτική.
Οι δυο τους πέρασαν αρκετές ώρες συζητώντας. Όταν έφτασαν στον προορισμό τους, αντάλλαξαν στοιχεία και χωρίστηκαν. Ακολούθησαν και άλλες συναντήσεις των ανδρών κατά τις οποίες έχτιζαν το όραμα τους. Οι Berrill και Ware οραματίστηκαν μία κοινότητα ανθρώπων με υψηλή ευφυΐα οι οποίοι, χρησιμοποιώντας το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό τους, θα μπορούσαν να προσφέρουν πίσω στην κοινωνία με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ζήσει ξανά η ανθρωπότητα τέτοιες καταστροφικές στιγμές. Μία κοινότητα ανθρώπων χωρίς διακρίσεις, όπου το φύλο, η φυλή, η καταγωγή και η κοινωνική κατάσταση δεν θα είχαν σημασία.
Έτσι η ιδέα για ένα test ευφυΐας στάθηκε αφορμή για τη δημιουργία της MENSA. Η MENSA έφερε γύρω από το ίδιο τραπέζι ανθρώπους κάθε υποβάθρου και κάθε άποψης, να συνδιαλέγονται και να συνεργάζονται ενώ ο σημαντικότερος στόχος της MENSA είναι ανώτερος. Είναι η ανακάλυψη της έρευνας και προώθησης της ανθρώπινης ευφυΐας ως μέσο προώθησης της κοινωνίας. Αυτός ωστόσο δεν ήταν δυνατό να υποστηριχθεί μέχρι το μέγεθος του οργανισμού και η διάθεση των μελών να το επιτρέψουν. Όταν την δεκαετία του 1960 αυτό κατέστη δυνατό, δεν υπήρξε βήμα προς τα πίσω.